11/28/2015 11:23:00 du.
0
Egy gluténérzékeny kislány látogatása tanított meg arra, hogy a gluténmentes gabona sem feltétlenül gluténmentes.
Bár a zabot kifejezetten kiemelik, hogy gluténmentessége ellenére is kerülhet bele szennyeződés, de a többi gluténmentes gabonáról nem olvastam még eddig ilyet. Naivan hittem abban, a besorolásnak, hogy a hajdina, kukoricaliszt és társai abszolút megbízhatóan gluténmentesek. De nem!
Szerencsére nem saját káromon tanultam, mert a családban sincs gluténérzékeny, és az a liszt, amiből ennek a vendég kislánynak sütöttem, nagy mázlimra garantáltan gluténmentes volt. Az apukájával beszélgetve tudtam meg, hogy csak annak a gluténmentességében lehet hinni, amin a Gluténmentes,  Glutenfree, Glutenfrei etc feliratok garantálják tiszta eredetüket. Az áthúzott kalász is ezt jelenti. S bizony meg is néztem a hajdina és kukoricalisztemet, s kellően kikerekedett a szemem, mikor rátaláltam az apróbetűs feliratra, hogy bizony glutént tartalmazhat. Szóval, akinek fontos ezt betartani, és esetleg nem hallott volna róla, annak nem árt nyitva tartania a szemét, mert bizony nem mind gluténmentes, amiről azt tanultuk. De logikus is. Ha abban a malomban búzát, más gluténtartalmú magvakat őrölnek, akkor simán kerülhet bele glutén. Sajnos ezek után nem mondhatom el magamról, hogy gluténmentesen étkeztem.
Fontos tehát, igazán gluténmentes gabonákban sem szabad bízni, olvassátok át alaposan, ha semmit nem írnak, az áthúzott gabonában bízhattok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.