Már lencsekenyeret mutattam nektem, most jön a csicseriborsólisztem felhasználási javaslata. Babkenyeret egyelőre bizotsan nem mutatok. :) Ezt a receptet a gyártó honlapján találtam, s a férjem nagy kedvencévé vált, így nem győzöm sütni neki, lassan elfogy a liszt. Némi módosítással gluténmentes is lett, ezt a verziót mutatom be.
A hozzávalók:
100g csicseriborsóliszt
2 csomag szárított élesztő, vagy egy kocka élesztő
1tk cukor
140g répa
50g mandula darálva
50g napraforgómag
100g szezám
50g lenmag
só ízlés szerint (zöld fűszersót is ír az eredeti recept, ha nem felejtem ki, adok hozzá, vagy csak simán valami fűszert, pl. rozmaring)
250ml langyos víz
1 kevés olaj (oliva, kókusz)
Elkészítés:
Mivel én a kenyérsütő gépemmel kavarom össze, így abba öntöm a lisztet, hozzá a langyos vízből egy keveset, ebbe bele az élesztőt, s egy kis cukrot, hogy legyen mi felfuttassa az élesztőt. Közben megpucolom a répát. Körülbelül 5 perc múlva elkezdem a géppel kavartatni a lisztet, hogy a lisz kicsit összekeveredjen az élesztővel. Majd ahogy kész vagyok az egyes hozzávalók aprításával, folyamatosan öntöm hozzá a maradék víz apránkénti hozzáadagolásával.
Én a répával szoktam kezdeni, mert az aprítóban maradt darabokat aztán a magvak kitakarítják. Majd sorra minden magvat ledarálok, a fent leírt sorrendben. Én a mandulát is az aprítómmal darálom, illetve ha valamelyik magból előzőleg épp magtejet készítettem, az abból visszamaradt részt szoktam hozzátenni. Ezután már nincs sok hátra, ha maradt még víz azt hozzákeverem, de vigyázva, mert ha túl lágy lesz, akkor nem tudom formázni. Persze az se tragédia, jártam már úgy, hogy mind a kezemre ragadt, de így is kisül szépen a formában, bár ha ilyen szép kenyeret szeretnék sütni, akkor picit keményebbnek kell maradnia. Sózom, fűszerezem és az olajat belelöttyintem.
Először dagasztógép nélkül készítettem, azzal sem volt gond, a robotgép dagasztókarjával kevertem az egészet várva míg összeáll, de a kenyértészta állagot robotgéppel sem sikerül elérnem. Most már rábízom a dagasztóprogramra, fél óra alatt összekutyulja az egészet, majd egy óra állás közben hagyjuk kicsit dolgozni az élesztőt. Azt vettem észre, ha a dagasztóprogrammal keltetem, az extra meleg csak jót tesz neki, de még így sem kel kétszeresére.
Ha letelt az egy óra, vizes kézzel megformázom, vagy sütőpapírral kibélelt formába teszem. Nekem az vált be, ha egy picit magasabb hőfokkal kezdek, mint az rendes kenyereknél, Légkeverésen 180 fokon 20 percig, majd 160 fok 25-30 percig sütöm.
Az egész kenyér ezzel a felállással 100 CH, nekem 600g az egész kenyér, így 100gramm kenyérre, 17 CH jut. Az elég kellemes, nem? :) Persze mivel sűrű, így ennél többet nem igazán sikerül megenni. Viszont az alacsony szénhidrát tartalma miatt lehet magasabb CH-jú kencékkel enni, pl. a kedvencem az aszalt paradicsomos avokádókrém, amit majd hamarosan bemutatok nektek! :)
Home
»
gluténmentes
»
kenyér
»
low carb
»
pép
»
recept
»
tejmentes
»
tojásmentes
» Csicseriborsó, bab, lencse
Hasonló bejegyzések
Tökmagpépes kenyér
...Tovább
Cukkinikrém egy kis extrával
...Tovább
Zöldborsótészta
...Tovább
Levendula, levendula, levendula
...Tovább
Müzligolyók
...Tovább
Hűsítő itallal
...Tovább
Egy egyszerű, de nagyszerű tésztaétel
...Tovább
Az én finom brokkoli-krémlevesem
...Tovább
Magtejek - level 2
...Tovább
Nullás kencék
...Tovább
Növényi fasírtok
...Tovább
Kenem, kenem a kenyeremet - a magvas kencék
...Tovább
Socca vagy pizza?
...Tovább
Socca, avagy Farinata
...Tovább
A mennyei Pudla Besan Crepes
...Tovább
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésVolt egy erett avocadom,de sajnos nem bírta kivárni, amíg jóna z aszalt paradicsomos recept! Így meg kellett csinálnom hagyományos módon!
VálaszTörlésAkkor gyorsan meg is írom!
TörlésClick to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.