Bár nagyon időigényes folyamat, főleg az én kis 400 wattos gépemmel, de az eredményért mindenképpen megéri a szenvedést. Amúgy pedig egy nagyon érdekes átalakuláson megy végig az adott mag, miközben készül, már ezt érdemes legalább egyszer végignézni. Itt találtam egy nagyon jó részletes elékszítési útmutatót, azóta is ezt használom alapként, még ha némelyik mag, adottságai miatt picit el is tér tőle.
Én is a kesudióvajjal kezdtem, majd természetesen mandulavaj, ezt héjastul, vagy anélkül, készült napraforgómagból, dióból, végül kókuszból. A pisztácia még nagyon izgat, a következő szerintem az lesz, illetve amiket a magtejekből sem próbáltam még.
Felhasználása szintén elég széles körű. Szoktam műzliszeletbe tenni, palacsintát, gofrit kenni vele, turmixba tenni, reggelire, vacsira még nem tudtam igazán kipróbálni, mert a kencevilágom felfedezése alatt vagyok éppen. :) Persze ezeket lehet mindenfélével keverni, ehhez is rengeteg ötletet ad a Pinterest. Én például a kókuszost majd nyers kakaóbabbal akarom keverni, a magvajakat sima kakaóporral. De olvastam sós változatot is, bár ez egyelőre nem nyerte meg az ízlésvilágomat.
Egyedüli kérdéses pont nálam, hogy míg a magtejeknél áztatjuk a magvakat, itt nem, azaz nyersen fogyasztjuk. Ami a benne lévő emésztésgátló enzimek miatt nem szerencsés, bár talán annyit nem fogyasztunk belőle. Olvastam olyat is, hogy ha áztatnánk, akkor nem állna össze, illetve angol oldalakon áztatás után alaposan kiszárítják megfelelő gépekkel, de ez annyira macerás már, hogy nem éri meg igazán a fáradtságot, azért a mennyiségért, ami nálunk fogy.
Kókuszvaj készül éppen |
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.