3/23/2015 12:18:00 du.
0
Én nagy tehéntej rajongó voltam egész életemben. Naponta majdnem egy litert megittam. Életmódváltásom kezdetén erről is olvastam pár negatívumot, és cserébe találtam a magtejes alternatívákat, s nem kellett sokáig mondani, hogy lecseréljem a tehétejet mindenféle zamatos növényi tejre.
Receptet ezerféle oldalon találni, én inkább a tapasztalataimat írnám le. Mint ahogy írtam a kókusz és a szezámtejjel kezdtem. Első nekifutásra még elég ügyetlenül sikerült, ugyanis nem sokáig turmixoltam, így annyira nem tudott elegyedni. Később már a minimum 2 perc turmixolásnál rájöttem mennyire fontos egy jó tejhez ez.
Egyelőre próbálgatom a tejeket. Sokfélét kipróbáltam, szezám, kókusz, mandula, mák, dió, zab, rizs, pisztácia. Nagyon kíváncsi vagyok még a  makadámia, pekándió és a mindenféle magokból kevert tejre. A házi rizstej nem nagyon vált be, kedvencem persze a legdrágábbak, a dió és a pisztáciatej, illetve kókusztejet szoktam még gyakran csinálni, ez sok recepthez kell. És bármennyire időigényes a készítése, még lelkesen szűrögetem, a házi sokkal jobban ízlik, mint a bolti változatok.
Sajnos nem igazán találtam megfelelő forrást mennyi ideig is kell a magtejeket áztatni. Van aki egyáltalán nem strapálja magát, van ahol egy éjszaka elég, van ahol minimum 24 órát írnak. Végül én nagyjából azt az elvet vallom, amit a itt olvastam, bár két napig azért nem szoktam áztatni a magokat.
Nekem ami bejött legjobb arány, 100g mag és a turmixgépet 1l-ig feltölteni vízzel, mikor már a magok benne vannak. Máknál, zabpehelynél 50g elég. Ettől több nekem töményebb, bár való igaz markánsabb ízt ad. S átlagban 8dl tejet tudok belőle kicsavarni. Apropó a mákot inkább estére szoktam fogyasztani, nekem gyerekként mindig mondták, hogy jó altató, de extra álmosságot nem éreztem az ivásakor. A megmaradt kicsavart darálékot legtöbbször kidobom, mert annyiszor nem tudom felhasználni ahányszor tejet csinálok belőle (átlag kétnaponta) de van amelyiket fel szoktam használni egy-egy kencébe. Ezekről majd írok még.
A többi tejterméket még egyelőre nem sikerült pótolnom. Készülök kesutejfölt csinálni, vannak bolti növényi tejszínek, túrót is láttam a paleo étrendben tojásfehérjéből készíteni, vagy kölesből, de pl. a joghurtra nem találtam még növényi megfelelőt. Így, bár próbálok tejtermékmentesen is étkezni, ezeket nem tudtam lecserélni, így egy-egy sajt, joghurt, tejszín be-bekéredzkedik az étrendembe.
És hogy mennyi mindenre jó a magtej? Egyelőre inni szoktam, mert nagyon szeretem, de ha a turmixomba is azt teszek akkor egy nap alatt simán elfogy egy készítés. És akkor még a sütésekről nem is beszéltem, pl. a Naan kenyérhez már bolti kókusztejet szereztem be, mert nem győztem a kókusztejet csinálni. :) Naponta egy ilyen turmixolás, szűrés móka elég időigényes. De a Pinterest is tele van finomabbnál finomabb ötletekkel, majd lehet párat itt is megmutatok.

A frissen elkészült pisztáciatej

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.