3/27/2015 12:04:00 du.
0
Egész szép kis gyűjteményt hoztam már össze gluténmentes kenyérpótlókból, és még mindig nem untam rá, ha hetekig ilyeneken élek. De ha glutén, akkor is rozskenyér, vagy más teljes kiörlésű magvas kenyereket eszem.
A gluténmentes kenyérpótlókból Nóri blogján is rengeteget találni. Általában reggelire szoktam a lenkenyeret enni, mert erre nagyon sokat kell inni. Ilyenkor a tízórai is turmix, mert már elcsaptam egyszer azzal a gyomromat, hogy kesudiós chiapudingot ettem tízóraira, s a gyomrom nem bírta ezt a töményet, pedig addigra már egy liter gyömbérteát biztosan megittam! Én lenmagliszttel szoktam készíteni, de már találtam egy receptet, ami örölt lenmaggal dolgozik, amúgy szinte ugyanaz a recept, de ezt is ki fogom próbálni. Én mindig csak fél adagot csinálok meg, mivel a család abszolút nem eszi, ezt is hatszorra tudom megenni, közben a hűtőben tárolom, biztos, ami biztos. :)
Vacsira szokott időm lenni frissen elkészíteni az appamot, aminek picit kelnie kell, így előtte körülbelül két órával el kell kezdenem készülni rá. A nagyobbik lányom sajttal, esetleg tejfölös-sajtosan, mint a lángost szívesen megeszi, így a fél adag, amit szoktam készíteni, pár nap alatt el is fogy. :) Általában én egy darabot eszek, mivel magas a szénhidráttartalma.
A kenyérpótló palacsintafélékből, a hajdinapalacsintát szoktam még készíteni, kencével, vagy ham and eggs-el enni.
Folyamatosan keresem az egyéb alternatívákat, kettőt sikerült már kipróbálnom, a harmadikhoz, ha találok jó receptet, akkor azt is felteszem.
Az egyik a Naan kenyér paleo változata, amihez találtam egy rettentő egyszerű receptet, 1 pohár kókusztejhez fél pohár mandulalisztet és fél pohár tápiókakeményítőt keverek, majd kisütöm. Ezeket is, mint az appamot 1-2 napig szoktam tárolgatni.
A Pathiri szintén indiai remekmű, rizslisztből. Ez szintén egy olyan este készült, amikor nem volt időm kelesztgetni, s valami gyors recept kellett a vacsimhoz. Kicsit ugyan ezzel is kell vele várni, de nem vészes. 1 pohár vizet fél evőkanál olajjal és egy kis sóval felforralni, majd a forró vizet alacsonyabb lángra véve, folyamatos kevergetés mellett beleönteni az egy pohárnyi rizslisztet. A végére darabosan összeáll, ekkor le kell venni a tűzről és pihentetni lefedve, 5-10 percet, kinek mennyi ideje van. Majd ha kézmelegre hűlt már, akkor lehet összegyúrni a tésztát egyneművé, amiből körülbelül tíz darab citrom nagyságú gömböt gyúrni, majd rizsliszttel belisztezve, vagy két sütőpapír között kinyújtani amilyen vékonyra csak bírod. Ezután pillanatok alatt kisül a palacsintasütőben. Elvileg nem szabad megégetni, de nekem elsőre sikerült, de így is finom volt. :)
Olvastam olyat is, hogy sütőben sütötték meg ezeket a lepénykenyereket, ne kelljen állni mellette, majd erről is beszámolok hogy bírták. :)

Naan kenyérkék

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.