A gluténmentes kenyérpótlókból Nóri blogján is rengeteget találni. Általában reggelire szoktam a lenkenyeret enni, mert erre nagyon sokat kell inni. Ilyenkor a tízórai is turmix, mert már elcsaptam egyszer azzal a gyomromat, hogy kesudiós chiapudingot ettem tízóraira, s a gyomrom nem bírta ezt a töményet, pedig addigra már egy liter gyömbérteát biztosan megittam! Én lenmagliszttel szoktam készíteni, de már találtam egy receptet, ami örölt lenmaggal dolgozik, amúgy szinte ugyanaz a recept, de ezt is ki fogom próbálni. Én mindig csak fél adagot csinálok meg, mivel a család abszolút nem eszi, ezt is hatszorra tudom megenni, közben a hűtőben tárolom, biztos, ami biztos. :)
Vacsira szokott időm lenni frissen elkészíteni az appamot, aminek picit kelnie kell, így előtte körülbelül két órával el kell kezdenem készülni rá. A nagyobbik lányom sajttal, esetleg tejfölös-sajtosan, mint a lángost szívesen megeszi, így a fél adag, amit szoktam készíteni, pár nap alatt el is fogy. :) Általában én egy darabot eszek, mivel magas a szénhidráttartalma.
A kenyérpótló palacsintafélékből, a hajdinapalacsintát szoktam még készíteni, kencével, vagy ham and eggs-el enni.
Folyamatosan keresem az egyéb alternatívákat, kettőt sikerült már kipróbálnom, a harmadikhoz, ha találok jó receptet, akkor azt is felteszem.
Az egyik a Naan kenyér paleo változata, amihez találtam egy rettentő egyszerű receptet, 1 pohár kókusztejhez fél pohár mandulalisztet és fél pohár tápiókakeményítőt keverek, majd kisütöm. Ezeket is, mint az appamot 1-2 napig szoktam tárolgatni.
A Pathiri szintén indiai remekmű, rizslisztből. Ez szintén egy olyan este készült, amikor nem volt időm kelesztgetni, s valami gyors recept kellett a vacsimhoz. Kicsit ugyan ezzel is kell vele várni, de nem vészes. 1 pohár vizet fél evőkanál olajjal és egy kis sóval felforralni, majd a forró vizet alacsonyabb lángra véve, folyamatos kevergetés mellett beleönteni az egy pohárnyi rizslisztet. A végére darabosan összeáll, ekkor le kell venni a tűzről és pihentetni lefedve, 5-10 percet, kinek mennyi ideje van. Majd ha kézmelegre hűlt már, akkor lehet összegyúrni a tésztát egyneművé, amiből körülbelül tíz darab citrom nagyságú gömböt gyúrni, majd rizsliszttel belisztezve, vagy két sütőpapír között kinyújtani amilyen vékonyra csak bírod. Ezután pillanatok alatt kisül a palacsintasütőben. Elvileg nem szabad megégetni, de nekem elsőre sikerült, de így is finom volt. :)
Olvastam olyat is, hogy sütőben sütötték meg ezeket a lepénykenyereket, ne kelljen állni mellette, majd erről is beszámolok hogy bírták. :)
Naan kenyérkék |
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.